Zlatý míč 2014- Ronaldo, Messi nebo dokonce Neuer?

01.02.2015 15:51

Autor: Martin Doležel

Tento článek publikuji s určitým zpožděním, je tedy neaktuální, nicméně jako ukázka může posloužit. 

12. ledna 2015 se všichni fandové dovědí, kdo že byl nejlepším fotbalistou roku 2014. Vyhlášení vítěze zlatého míče se bude konat v Curychu, v rámci fotbalového galavečera. Kdo to bude tentokrát? V užší 23 členné nominaci samozřejmě nechybí Messi a Ronaldo, ale jinak se na první pohled zdá, že nejpodstatnějším faktorem při výběru hlavních kandidátů byl výkon a také umístění na letos proběhnuvším mistrovství světa v Brazílii. Právě pořadatelská země moc nezazářila, takže jediným zástupcem kanárků je fenomenální Neymar, který v současnosti obléká již dres FC Barcelony.

Sporné německé nominace

Trochu se jako fanda regulérního fotbalu i jeho zákulisí pozastavuji nad četným zastoupením německých hráčů, kteří hráli sice výborně jako tým a celé mistrovství vyhráli, ale nepovažuji je svými individuálními kvalitami ani zdaleka rovny některým jiným „plejerům“, kteří na soupisce těch nej dokonce chybí. Není tam třeba Frank Ribbery, který byl, bohužel pro něj, zraněný. To, že nebyl nominován, je pochopitelné, ale moc nechápu, co v nominaci dělá dříč Thomas Müller nebo stárnoucí Philipp Lahm, který v této anketě figuroval pouze ve svých nejlepších letech.

Vyhraje snad Zlatý míč gólman?

O něco více už rozumím tomu, že byl nominován i německý brankář Manuel Neuer. Nejen, že by se v této anketě neměli gólmani opomíjet, ale je pravda, že výkony Neuera jsou v poslední době výtečné, nemluvě o jeho bezchybné technice na míči, díky které se již hráčům v poli přibližuje.

Další brankář, který figuruje mezi 23 nejlepšími hráči pro rok 2014 a kandidáty na Zlatý míč, je starý známý, Tiabault Curtois, v jehož stínu se dnes krčí bývalý top golman Petr Čech.

Zástupci dalších fotbalových zemí

Za vicemistry světa Argentinu byli nominováni Ángel di Mária, ale také zkušený pes obranář Javier Mascherano. Nesmí chybět zástupce Kolumbie a zároveň nejlepší střelec mistrovství, James Rodridez, dnes již oblékající dres Realu, vedle kandidáta z největších a obhájce posledních dvou vítězství- krále Ronalda.

Kdo bude hodnotit?

Závěrečné vyhlášení proběhne ve Švýcarsku na základě hlasů trenérů národních mužstev a jejich kapitánů ve spolupráci se zástupci médií a odborné fotbalové veřejnosti.

Ať již jsou nominace některých hráčů správné či nikoliv, pravděpodobně to nakonec zase bude někdo z těch dvou. Malý lvíček Messi nebo atletický Ronaldo? Přesto, že spíš fandím genialitě Messiho namísto výbušnosti Ronalda, myslím, že i díky vynikající fazoně celého madridského mužstva, to bude právě on, kdo letos pozvedne nad hlavu již potřetí v řadě prestižní trofej pro nejlepšího fotbalistu planety.

23 nominovaných hráčů:

·         Ronaldo, Messi, Neymar, Ibrahimovič, Bale, Benzema, Curtois, Costa, Touré, Rámos, di Mária, Hazard, Götze, Iniesta, Kroos, Lahm, Mascherano, Neuer, Müller, Pogba, Rodrígez, Schweinsteiger, Robben