Zdravý životní styl

08.09.2015 12:54

Autor: Dana Drlíková

 

To je pojem v současné době skloňovaný ze všech stran, kamkoli se podíváme. Vypadá to, že kdo nežije zdravým životním stylem, nemůže v současné době přežít. Co si ale pod pojmem zdravý životní styl představit? Někdo se zaměřuje na zdravou stravu, jiný na sport a dostatek pohybu, další se snaží omezit pití alkoholu, kouření a hlavně stres. Ve skutečnosti jde o kombinaci všech těchto faktorů.

Stravování

Co je vlastně zdravá strava? Vegetariánství? Makrobiotika? Syrová strava? Dělená strava? Ve skutečnosti to není to nejdůležitější. Jde hlavně o to, udělat si na jídlo čas. V dnešním uspěchaném světě si přece nemůžu dovolit jen tak si sednout k obědu. Koupím si něco rychlého do ruky, pokud možno jedné, protože tu druhou musím mít v pohotovosti. Co kdyby zrovna zazvonil mobil?  Když už si s jídlem sednu, tak alespoň k počítači, abych neseděla jen tak zbůhdarma. Během jídla si stihnu vyřídit poštu. Nevím sice, co jsem jedla, ale nevadí. Ještě rychle jedno „coffee to go“ a šup, další pracovní schůzka. …. Tak to asi nebude to pravé ořechové. V dnešní době se spousta lidí snaží aspoň trošku jíst „zdravěji“, ale tělu ani duši to příliš neprospěje, pokud si k jídlu nevytvoří adekvátní podmínky.

Sport

A jak je to se sportem v souvislosti se zdravím? Známe velice dobře obecně používané heslo „Sportem ke zdraví a trvalé invaliditě“. Jde o to, že pokud se rozhodneme žít konečně zdravě, tj. kromě změny jídelníčku chceme provozovat také nějakou fyzickou aktivitu, musíme si zvolit něco adekvátního svým fyzickým předpokladům. Nemůžeme čekat, že pokud se v 45 letech najednou rozhodneme začít běhat a pokud možno hned půlmaratón, že to našemu tělu prospěje. Nejdříve budeme pyšní na to, co ještě ve svém věku zvládneme, ale vzápětí se přetížené tělo začne bránit bolestí svalů, šlach a kloubů, a se sportováním bude rychlý konec. Takže rozum do hrsti. Co třeba začít s každodenními procházkami prokládanými lehkým vyklusáváním?

Alkohol a kouření

O tomto tématu asi není potřeba se moc rozepisovat. Tyto neřesti prostě ke zdravému životnímu stylu nepatří. Zejména kouření ne. Co se týče alkoholu, vynechat bychom měli zejména tvrdý alkohol a přílišné množství piva. Umírněná společenská konzumace alkoholu zejména vína je naopak někdy i lékaři považována za prospěšnou.

Stres

Jedním z největších nepřátel zdravého životního stylu je stres. Dnešní doba nás nutí žít ve vysokém tempu, zaměstnavatelé jsou často nekompromisní a děti taky. Jak to skloubit? A na stres je zaděláno. Do toho problémy ve vztazích. Manžel mi vůbec nerozumí, nemá na mě čas, dělá si jen to, co ho baví …. A ještě rodiče. Pořád mají potřebu nějak zasahovat do mého života. Vždyť už mám svojí rodinu a své představy o životě… Je toho na mě nějak moc. Musím se trošku uklidnit, dám si něco sladkého, a tučného a …. Hmmm, ale teď s plným břichem přece nemůžu jít běhat. Tak jo, nechám to na zítra. Raději si sednu a dám si skleničku bílého …. Hmmm tak jo, ještě jednu. No ten zbytek přece nestojí za schovávání….