Zdravý životní styl

10.08.2014 08:52

Autor: Jana Svobodová

 

Potrpíte si na zdravý životní styl a různé sportovní aktivity? Jste zarytí sportovci a rádi se potíte v tělocvičnách? Sháníte kvalitní doplňky stravy, které se hodí pro sportovce? Při různém sportu jsou u sportovců oblíbené iontové nápoje, nebo také jinak energizéry či „jonťáky“. Rychle doplňují energii a tak umožňují sportovcům vydat ze sebe maximální výkon.

Strava a bílkoviny

Bílkoviny jsou, stejně jako další jiné látky, velmi důležitou skladbou naší potravy. Bílkoviny, neboli odborně proteiny jsou ve stravě sportovce nevylučitelné. Ve sportovní výživě můžeme rozdělit proteinové výrobky dle toho, kolik bílkovin obsahují. Nejčastěji se jedná o syrovátku, kasein, vícesložkové proteiny nebo kolagen. Mezi velmi oblíbené potraviny obsahující nejen bílkoviny, ale například i vlákninu, patří cereálie. V e-shopu si můžete vybrat z mnoha různých typů.

Další důležitou složkou sportovní stravy jsou aminokyseliny. Nejen že jsou základní složkou bílkovin, ale jsou i důležitou stavební hmotou pro naše tělo. Některé tyto látky jsou pro člověka nepostradatelné a měl by je tak v dostatečné míře přijímat v potravě.

Pro aktivní sportovce

Pokud patříte mezi aktivní sportovce, určitě znáte látku, nazývanou stimulant. Stimulanty mají za úkol stimulovat tělo sportovce (především jeho psychiku) k těm nejlepším výkonům. Zvyšují tedy nejen fyzický výkon, ale také ten psychický. Jde vlastně o maximální nabuzení organismu sportovce.

Držet dietu?

Různé diety s sebou přináší i mnoho negativ. Udržet správnou výživovou hodnotu stravy při dietě je někdy hodně náročné. Často v ní některé důležité složky stravy chybí. Proto je tu náhrada stravy, která je velmi pečlivě vyvážená, aby nechyběly žádné důležité složky potravy.

Dobrou alternativou jsou také tak zvané superpotraviny. Zahrnují různorodou skupinu potravin a doplňků stravy. Ty se vyznačují vysokým obsahem živin, které jsou velmi důležité pro lidské tělo.