Vzpomínky na MS ve florbale 2014 Švédsko-Göteborg

12.03.2016 17:12

Autor: Václav Šupka

 

Znovu po osmi letech se konalo MS ve florbale ve Švédsku. Největším favoritem na zlato byli samozřejmě domácí Švédové. Tradiční rival Finsko a hlavně nažhavené Česko (po neúspěchu na předchozím MS, kde z toho bylo sedmé místo), chtěli tuto teorii vyvrátit. 

ZÁKLADNÍ SKUPINA
Češi začali úspěšně proti Norsku, kde v přestřelce vyhráli 7:6, zápas mohl mít klidnější průběh, jelikož naši hráči vedli už 6:3 v průběhu třetí třetiny. 
Ve druhém zápasy nás čekalo Švýcarsko. Naši v období mezi posledníma dvěma MS dokázali vyhrát drtivou většinu zápasů a tak byli favoriti. Zápas se nevyvíjel dobře, v první třetině šli naši dvakrát do oslabení a dvakrát Švýcaři tuto početní výhodu zúročili. Z nájezdu pak český tým ještě dokázal snížit v první třetině na 1:2. Češi se dokonce dočkali vyrovnání, které bylo naprosto zasloužené a bohužel přišlo až tři a půl minuty před koncem. V tomto zápase jsme jasně Švýcary herně přehráli a navíc jsme ještě trefili čtyři tyčky.
V posledním duelu skupiny B nás čekalo Estonsko, které zápas odehrálo bez pár klíčových hráčů, jelikož se soustředilo na osmifinálový duel. Naši k vítězství ve skupině potřebovali zvítězit o sedm branek, což se také povedlo, výsledek byl nakonec dvouciferný a zastavil se na skóre 12:2, přičemž v poslední třetině naši nasázeli neškodným Estoncům ještě 5 gólů. Česko tak vyhrálo skupinu B a bylo jasné, že až v případném finále se utká s největším favoritem ze Švédska.

ČTVRTFINÁLE 
ČESKO- DÁNSKO 5:1
Češi s přehledem postoupili mezi nejlepší čtyři týmy MS a odvrátili tak propadák z minulého MS. Dánové v podstatě nic nepředvedli. Češi dali podobu svému vítězství hlavně ve 2. třetině, kdy vstřelili 4 góly. Dánové postoupili do čtvrtfinále ze slabší skupiny a potvrdili tak pozici outsidera. České hráče tak v sobotním semifinále čekali Fini.

SEMIFINÁLE
ČESKO-FINSKO
V tomto zápase bylo favoritem Finsko, které již v roce 2008 a 2010 získalo zlatou medaili na MS. Češi v zápase vedli 1:0 i 2:1. Finové ale na každý gól odpověděli a po dvou třetinách už vedli 4:3. Českému týmu nevyšla poslední třetina, kdy nevstřelil ani gól a Finové ještě navýšili svoje vedení na 5:3 a gólem do prázdné branky ještě na 6:3. Zajímavostí je, že Finové nás vyřadili na třetím turnaji po sobě, jednou v semifinále a jednou ve čtvrtfinále. Můžeme tak říct, že se z nich stává náš neoblíbený soupeř. Češi ale odehráli nejlepší semifinále za posledních deset let. Nejlepším výsledkem v této fázi je tedy vítězství z roku 2004 v semifinále proti Švýcarsku. Češi se ani na třetím MS po sobě nepotkali se Švédy a ve vyřazovacích bojích to už nebylo na čtyřech po sobě jdoucích MS.