Vrbno pod Pradědem a okolí

08.03.2016 19:05

Autor: Josef Kreisel

 

Vrbno pod Pradědem, město položené v kouzelném údolí na soutoku tří řek – Bílé, Střední a Černé Opavy, je ne nadarmo nazýváno vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Jeseníky, jejíž hranice městem prochází.

Něco málo z historie

V oblasti Vrbenska se odedávna těžilo zlato. První zmínka o jeho těžbě pochází již z 11. století. Původní osada pak byla založena už ve 13. století, aby později pravděpodobně opět zanikla. V 15.století si pak bruntálské panství, pod které spadalo i území dnešního Vrbna, pronajal slezský rod pánů z Vrbna, aby zde pak v roce 1608 Hynek Bruntálský z Vrbna založil hornickou osadu Gesenek a 24.6. 1611 ho povýšil na svobodné horní město.

Pamětihodnosti

Farní kostel sv.Michala – empírová stavba z 19. století zajímavá tím, že na rozdíl od jiných kostelů má oltář netypicky orientovaný na západ. Na vnější jižní straně je umístěn památník padlým v 1. světové válce.

Zámek Grohmann – zámek obklopený parkem, v němž sídlila významná továrnická rodina Grohmannů

Fürstenwalde – zřícenina hradu nacházející se na Zámekém vrchu nad městem.

Sportovní vyžití

Ve městě samotném je také možnost sportovního vyžití, ať jsou to v létě tenisové kurty, sauna, bobová dráha, či v zimě osvětlená sjezdovka nebo upravené běžecké tratě. Z města vede rovněž spousta turistických tras či cyklotras.

Kam z Vrbna?

Z města se můžete vydat třeba do lázní Karlova Studánka, odkud se můžete dále vydat po vodopádech Bílé Opavy na Ovčárnu a odtud na vrchol Pradědu. Další možností pak je návštěva Rejvízu, kde se nachází přírodní rezervace s Malým a Velkým mechovým jezírkem.

Kdo miluje hory a přírodu, měl by Vrbno pod Pradědem a okolí jistě navštívit.