Víte, jak správně nosit oblek?

05.09.2015 11:42

Autor: Ondřej Kodym

 

Traduje se následující historka: Muž, manažer, působící v České republice, jel na svoji první služební jednání do ciziny, konkrétně do Francie. Zde se setkal s „byznysmany“ z celého světa. Když dorazil, jejich první otázka zněla, zda jede na pohřeb. On pochopitelně nechápal.
Až později mu bylo vysvětleno, že jeho černý oblek byl sice krásný, na dopolední schůzku ovšem nevhodný. Chceme-li při nošení obleků vypadat opravdu vkusně, je zapotřebí dodržovat alespoň základní pravidla.
Tělnatý král
Spodní knoflík u saka se nikdy nezapíná. Ať již máme na sobě sako se dvěma či třemi knoflíky, ten poslední bychom neměli nikdy zapnout. Má to svůj původ v jedné historické události. Jednou žil jeden král, který velmi rád jedl. A jedl tak moc, že jednoho dne nedokázal zapnout poslední knoflík u svého saka. A jelikož poddaní nechtěli svého krále urazit, nezapínali si své knoflíky také. Dnes by to mělo být standardem.
Platí také, že jednořadá saka by měla být ve stoje zapnutá, kdežto, přesouváme-li se do polohy vsedě, sako bychom si měli celé rozepnout.
Základem je dlouhý rukáv
Dalším pravidlem je, že pod sako se nenosí košile s krátkým rukávem. Okraj košile by totiž měl přesahovat alespoň jeden centimetr rukáv saka. Mnozí tomuto pravidlu oponují názorem, že jim je v košili s dlouhým rukávem teplo. Toto se řeší zakoupením saka z kvalitního, lehkého materiálu.
Hodně diskutovanou skutečností je také délka kravaty. Ta by měla končit v takovém místě, aby se dotýkala spony pásku. Kratší kravata vypadá směšně, delší by také být neměla, jelikož její zastrkování si za opasek nepůsobí příjemně. Mluvíme-li o opasku, jeho nošení by k saku mělo být samozřejmostí.
Pozor na barvu
Co se týče zmiňované barvy, je důležité zvolit vhodně jednak samotnou barvu saka a jednak její kombinaci s barvou košile a kravaty. Obecně platí, že je vždy lepší světlejší košile a tmavší kravata. Vyloučeno je naopak užití velmi odlišných barevných odstínů, jako například modrá košile se zelenou kravatou. Zůstaneme-li u barvy samotného obleku, na běžné denní příležitosti se hodí oblek šedý či například tmavě modrý. Černé sako se ve světě obléká ve večerních hodinách či při významných slavnostních událostech.
Poslední kapitolou jsou boty, které by měly ladit s barvou obleku. Je nutné dát si také pozor při výběru ponožek, v žádném případě totiž nesmí být vidět odhalené lýtko.