Víno a jeho příznivý vliv i na vaše zdraví

17.02.2016 13:45

Autor: Milena Pavlínová

 

Pochutnáte si občas na sklence dobrého vína? Pak byste měli vědět, že blahodárné účinky mírné konzumace červeného či bílého vína na zdraví jsou mnohé.

Jedním z nich je takzvaný “francouzský paradox”, což lze popsat jako schopnost vína chránit srdce a předcházet kardiovaskulárním chorobám i při konzumaci nepříliš zdravých potravin.

Popíjejte víno pravidelně

Někteří vědci skutečně již počátkem 19. století zjistili, že Francouzi jsou méně náchylní k srdečním chorobám i přesto, že v kuchyni hojně používají máslo, sýry a hodně kouří. Tato situace je známá nejen ve Francii, ale i v dalších zemích, kde je zvykem k jídlu konzumovat mírné množství vína.

A jaké jsou další pozitivní účinky vína na lidské zdraví?

●     Víno dělá “dobrou krev” - to není pouze široce rozšířená lidová pověra, ale také důsledek skutečnosti, že litr červeného vína obsahuje asi 5 až 10 miligramů železa (Fe), které je základní složkou hemoglobinu, jež z plic přepravuje tolik potřebný kyslík do všech tkání lidského těla.

●     Červená i bílá vína obsahují také spoustu dalších potřebných minerálních látek - měď, hořčík, chrom, manganan a zinek.

●     Ve víně najdeme polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti zpomalující proces stárnutí buněk.

●     Víno podporuje metabolismus tuků, cukrů a bílkovin.

●     Víno díky svým antiseptickým vlastnostem pomáhá posilovat obranyschopnost organismu proti různým virům a bakteriím.

Kvalitní víno = zdraví a dobrá mysl

Víno obecně patří k pocitu zdraví a pohody. Jeho barva, chuť a vůně stimulují produkci endorfinu v mozku a vyvolávají tak mnohé příjemné pocity. Pocity pohody pak pomáhají organizmu rychleji pozitivně reagovat při jakékoliv nemoci a nedobré náladě. 

Slovo na závěr

Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. Myslete na to prosím, až si budete nalévat sklenku lahodného moku. Má vám být ku prospěchu, nikoliv opačně.