Tužebník jilmový a touha po zdravě prožitém podzimu? Jde to!

10.11.2016 12:52

Autor: Lucie Trödlerová

 

A je to zase tady.  Poměrně chladná rána, celý den prožitý v práci s kolegyní, jejíž nálada je studenější než teploměr za oknem, odpoledne strávenés dětmi a jejich úkoly, večer příprava večeře, přinejlepším vyžehleníneskutečné hory prádla, (kde se to oblečení stále bere???), a to nemluvím o pouštění draků, které jsme si s dětmi naplánovali. Do toho mnou zebe zimnice, pobolívá v krku a třetí krabička papírových kapesníků je zase téměř prázdná.

Pokud Vám tento scénář, nebo jemu podobný, něco říká, patříte k těm „z mnoha“, kterých se chytila podzimní deprese spojená s obyčejnou chřipkou. Kombinace obojího takřka k nepřežití, bohatě stačí jedna bolístka. Vaše první kroky pravděpodobně povedou k lékárničce, vyndáte dva aspiriny, zapijete hektolitrem čaje s citronem a jdete zpátky do provozu, jelikož takový servis, jako dva dny POUZE ležet, si prostě nemůžete dovolit. Co takhle ale zkusit něco jiného? Co takový „přírodní aspirin“? Co takový Tužebník jilmový?

Otevíráme herbář…

Tužebník jilmový (lat. Filipendula ulmaria)je téměř dvoumetrová bylina, jejíž listy jsou na povrchu zelené, vespod zbarvené do bíla. Květy bývají něžně bílé až nažloutlé. Tato bylinka má velmi ráda vlhké podmáčené půdy, takže pokud cestou do práce či na procházku chodíte okolo potoků či řek, dozajista jste měli již tu čest, se seznámit, ale možná jste ani zdaleka netušili, o jaký poklad se jedná. Jeho účinky jsou skvostné, ale ti, kteří by zrovna dnes chtěli popisovanou bylinku utrhnout a udělat si čaj, bohužel zklamu. Sběr kvetoucí natě nebo pouze květů se doporučujeod června do poloviny září, sušit můžeme volně nebo uměle do 40 stupňů a poté usušené části uložit na suchém tmavém místě. Jakmile totiž nastane sychravý „dušičkový“ čas a my ucítíme neblahé škrábání v krku, je ta správná doba zajít do spíže a uvařit si chutný, zdravým vonící, čaj.

Toužím po Tobě

Tužebník jilmový neboli přírodní aspirin, nedostal tuto přezdívku náhodou. Stejně jako aspirin ve Vaší lékárničce, tak i tato bylinka, obsahují stejnou účinnou látku – kyselinu salicylovou. Na rozdíl od něj však tužebník nedráždí žaludek. Právě naopak – na žaludek působí hojivě, dokonce se může užívat jako doplňková léčba žaludečních vředů. Lidé s poruchou trávení, častým pálením žáhy a souvisejícím překyselením žaludku mohou odvar z této byliny užívat také, jelikož tužebník působí příznivě na ph zažívacího ústrojí a dává jej do rovnováhy. Díky tomu se dá užívat i při chronických dlouhotrvajících průjmech. Vzhledem k jeho protizánětlivým, protibakteriálním a antirevmatickým účinkům snižuje horečku, tlumí bolest, působí potopudně, tudíž v těchto nevlídných dnech je touha po tužebníku více než blahodárná. Tužebníkjilmový potěší i trpící s onemocněním ledvin. Pokud se často léčíte se záněty ledvin, močových cest či močového měchýře, močopudný účinek tužebníku je využíván i při těchto obtížích. Zevně se může odvar z byliny užívat ke koupelím nebo k obkladům na špatně se hojící rány. Pozor na tuto bylinu by si měli dát lidé alergičtí na kyselinu salicylovou, astmatici a není ji vhodné podávat v jakékoli formě dětem do 3let.

Kde jsi?

Příroda sama je nedocenitelná kouzelnice a všestranný lékař v jednom. Dala nám na sesbírání této bylinky téměř 4 měsíce. Mnozí z nás ale tužebník neznají, nemohli si do zásoby nasbírat a teď je již, i pro znovuznalé, pozdě. Nevěšte hlavu. Stačí zajít do lékárny, kde je velký výběr různých forem tohoto pokladu. Lze ho zakoupit v podobě sušeného čaje, tinktur, kapiček či ve formě mastí na zevní použití. Musíte však pamatovat na to, že účinky nebudou tak rychlé, jako když si vezmete aspirin z Vaší domácí lékárničky. Jedná se přece jen o bylinku, jejíž účinek bývá sice pozvolný, zato trvalejší a zdravější.

Rada na závěr

Až se chřipka zeptá, dejme jí odpověď…A uvidíte, že i pouštění draků bude potěšením nejen pro Vaše děti.