Tradiční zvyky vánočního stolu

21.12.2014 09:52

Autor: Martina Richterová

Ačkoliv se Vánoce v posledních letech staly zejména komerční záležitostí, jejich pravý smysl je někde jinde. Vánoce by měly být zejména o tom, že se sejde rodina pohromadě a společně povečeří a poté si rozbalí dárky. Naši předkové si na vánoční tabuli dávali hodně záležet a ani my bychom neměli zůstávat pozadu. Jak vlastně vypadá vánoční pohoštění a jaké zvyky bychom měli dodržovat?

Kdo se postí, uvidí zlaté prasátko

Jednou z velmi oblíbených pověr je, že pokud na Štědrý den odoláme všem dobrotám až do štědrovečerní večeře, odměnou nám bude, že spatříme zlaté prasátko. Dnes nám tuto tradici připomíná jedině vánoční reklama na Kofolu. Samozřejmě ho nikdy nikdo neviděl a hlavně, málokdo půst vydrží.

Zvyky jsou spojené se štědrovečerní tabulí

Také v současné době mnoho lidí dodržuje zvyk, aby u štědrovečerní večeře seděl sudý počet stolovníků. Pokud se sejde lichý počet lidí, podle pověry se do domácnosti může vloudit neštěstí. Mezi oblíbené zvyky patří také to, že bychom měli nechat jedno prostřené místo navíc pro náhodného a osamělého člověka, ale také jako vzpomínku na ty, kteří s námi již nemohou být.

Na čem si nejraději pochutnáváme?

Štědrovečerní večeři máme spjatou s rybí polévkou, kaprem a bramborovým salátem. Pravdou však zůstává, že stále více lidí si místo kapra dopřeje jiný druh ryby nebo naopak obalovaný řízek. Moderní je třeba žralok, mořský ďas, ale i červeňoučký losos. Červená se přece k vánocům hodí, nemyslíte? Opravdovou pochoutkou a nezbytnou českou tradicí je bramborový salát, na který je celá řada receptů a konečnou verzi si můžete snadno přizpůsobit svým vlastním potřebám. Pozor, také salát patří k velmi tučným jídlům a měli bychom ho raději konzumovat opravdu jen při této jediné slavnostní příležitosti. Pokud si tedy nepřipravíme dietní verzi.

Sdílejte kouzlo okamžiku

Největší přínos Vánoc tkví v tom, že se u štědrovečerní večeře sejdou osoby blízké, které společně v klidu pojí a budou sdílet kouzlo okamžiku. Nazdobení svátečního stolu by mělo být samozřejmostí a ideální je večeřet za doprovodu vánočních koled. Poté následuje rozbalování dárků, na které se tolik těší zejména naši nejmenší. Na večeři bychom si měli vyhradit delší čas, aby nám třeba nezaskočila rybí kůstka, a také abychom získali více času na trávení.

Další vánoční zvyky, nejen stolovací:

  • Lití olova do vody- vytvoření obrazců, ze kterých se čte budoucnost
  • Odhazování vánočního stromku
  • Rozkrojení jablka
  • Pouštění lodiček z ořechových skořápek
  • Pálení purpury, františka- aromatické vůně