Tajemství akčních scén aneb co je to greenscreen

05.09.2015 11:35

Autor: Ondřej Kodym

 

Říkali jste si někdy při sledování akčního filmu, jak jenom proboha akční scéna vzniká? Jak je možné, že hlavní hrdina levituje uprostřed Grand Canyonu? Vždyť to přeci není možné. Máte-li takové myšlenky a nevěříte tomu, že se to, co vidíte v televizi či na plátně v biografu, skutečně odehrává, jste na začátku cesty k pochopení, jak vše funguje.
Je samozřejmé, že kdyby měli všichni filmoví producenti navštívit a zobrazit všechna místa, která ve vyskytují v jejich filmech, pohybovali bychom se při placení lístků do kina v jiných cenových relacích než nyní. Ve veliké oblibě mají používání greenscreenu také youtubeři (lidé, kteří nahrávají videa na server youtube.cz za účelem podnikání).
Přejděme k meritu věci. Greenscreen, nazývaný také color keying (barevné klíčování) či bluescreen, je technika spojení dvou obrazových vrstev do jedné výsledné obrazové podoby. První vrstvu tvoří osoba (herec) nebo předmět v popředí před plachtou jedné barvy. Ona plachta je rovnoměrně nasvícená a má většinou zelenou barvu (odtud název). Je možné však použít i barvy jiné, hojně používaná je také modrá. Důležité je, aby osoba vystupující před plachtou neměla na sobě žádné prvky s barvou plachty. V tu chvíli by došlo k překrytí barev a zničení výsledného obrazu.
Druhá vrstva je dodávána za pomoci počítače. Jedná se většinou o digitální obrázek či videosekvenci, která je následně pomocí specializovaných programů vkládána do záznamu natočeného s greenscreenem. 
Základní technologický prvek je tzv. klíčování. To v jednoduchostí spočívá ve vyhledání pixelů, které mají stejnou nebo podobnou barvu jako greenscreen, a zprůhlednění těchto pixelů. V důsledku toho pak herec nebo předmět v popředí první vrstvy zapadne do vloženého pozadí. Celý obraz je často ještě ex post upravován. Může být zmenšen, zvětšen, otočen či ještě barevně upraven, aby výsledný obraz byl věrohodný.