Steroidy a jejich užívání

21.08.2013 15:21

Autor: Magda Vašková

 

Prodej steroidů a jejich užívání se rozšířilo především v 60. A 70. letech 19. století, a to mezi kulturistickou špičkou. Situace ovšem přerostla kontrolu, a docházelo k jejich nadužívání. Dostupné steroidy mají všechny jistá androgenní účinek. Androgenní, neboli maskulinizační účinky jdou do jisté míry omezit tvorbou derivátů, nejdou však zcela potlačit. Samotný testosteron je špatně absorbován trávicí soustavou, a deaktivuje se v játrech, proto se používají různé úpravy. Aplikace steroidů probíhá většinou injekčně, nebo perorálně, což znamená ústy. Tabletky více zatěžují játra než forma injekční. Orálně podávané steroidy se rovněž více deaktivují při průchodu trávicím traktem a játry. Hrozí potíže s játry, jejich poškození, či hepatitida.

Injekční steroidy

Kvalitní steroidy aplikované správně injekčně jsou dobrou volbou. Mají dvě báze, a to vodní a olejovou. Obecně jde o aplikaci bezpečnější, a lepší pro játra. Aplikují se do svalů. Látka se tak dostane do svalů dříve než do jater. Rozhodně se nesmí aplikovat do žíly. Vpich probíhá většinou do stehna nebo do hýždí. Je zde nutnost použití sterilních jehel, a také sterilních látek. Prodej steroidů a jejich nákup vždy představuje určité riziko. Nakupujte od ověřených zdrojů. Nezodpovědné půjčování jehel představuje riziko hepatitidy nebo AIDS. Po vpichu může vzniknout například absces. Při nepovedeném pokusu, a napíchnutí tepny, je zde riziko vykrvácení. Také je zde riziko napíchnutí nervu. Proto je opravdu třeba dbát opatrnosti.

Zdroje získávání steroidů

Zdroj, ze kterého látky získáváte, je nesmírně důležitý. Kvalitní steroids nakoupíte například v některém autorizovaném obchodě, kde získáte opravdu originální kvalitní výrobek. Steroidy z pokoutných laboratoří nemusí být sterilní, a mohou obsahovat nebezpečné nebo nežádoucí příměsi. Kvalita konečného produktu může být ovlivněna nedodržením teplot, špatnou kvalitou ingrediencí či rozpouštědla. 

 

Autor: Magda Vašková