Seznamte se s MACem

06.05.2014 11:19

Autor: Eliška Hanáková

 

Ikdyž nejste možná fanda do technologických novinek a postačující funkcí, kterou požadujete po svém mobilním telefonu je přijímat a odesílat SMS, tak vám určitě nemohla neujít, rozšiřující se obliba ve značce Apple. S tím je spojená také MAC podpora.  Ano, to je ta značka, jejíž zakladatel je Steve Jobs, ne Bill Gates. Prosím, nepleťte si tyhle dva chlapíky. Pokud ovšem patříte k milovníkům všeho kvalitního, značkového a nového, nepochybuji o tom, že právě vy jste majitelem některého ze skvostů značky Apple.

Operační systém pro Apple

Slovíčko MAC je tedy zkratka pro podporující operační program výrobků značky Apple. První verze MAC, v originální verzi MAC OS X v10.0 spatřil světlo světa v roce 2001. Upravenou verzi tohoto softwaru, která se jmenuje iOS můžete najít v iPhonu, iPodu, iPadu, nebo ji také používá Apple TV. Je prostě všude, kde je Apple. Je tedy zřejmé, že MAC je zcela podřízen výrobkům této „megaspolečnosti“. Politika marketingu je zcela jasná, a to vytvořit vlastní hardware a software, kterým by se předešlo zbytečným problémům s kompatibilitou.

Našel se v šelmách

Verzí tohoto operačního programu je několik. A jak to tak bývá, tak se je společnost rozhodla originálně roztřídit a usnadnit uživatelům i jejich zapamatování. Inspirovat se šla pravděpodobně do některé ze zoologických zahrad. Názvy verzí operačních systémů MAC, totiž nesou jména po kočkovitých šelmách. Setkat se tedy můžete s názvy Puma, Jaguár, Panter, Tigr, Leopard, Lev nebo Sněžný Leopard.

Odborná pomoc pro MAC

MAC je velice šikovný operační program. Nic ale není dokonalé. Proto se čas od času najdou nějaké ty mušky, které potřebují opravit. Jestliže se tedy nějaká ta chybička objeví a vy nevíte, co si s tím počít, bude lepší nechat tento problém s MACem na některém z odborníků, kteří vědí jak jej odstranit. Přece jenom, ač žijete v domnění, že jste druhý kutil Tim, co všechno opraví, zde byste asi nepochodil.