Radost, to šťavnaté ovoce

16.08.2015 12:16

Autor: Jaroslava Krbcová

 

To ovoce, které by rád nesl každý smrtelník na této planetě. Otázkou je, proč ho tedy každý žijící občan nenese, proč se každý utápí ve svých starostech, proč má každý zaslepené oči svým egem, které často vede ke splínům, zášti, smutku, pesimistickému smýšlení k životu? Nutno použít tu neotřepanou frázi: „každý svého štěstí strůjcem“.

Nežijte starostmi

Je to tak jednoduché a přitom tak složité vést svůj každodenní život pozitivním smýšlením. Z každého špatného si vzít to dobré a tím se řídit každým dnem již od samého rána. Každý, kdo pocit radosti zažil, dá za pravdu, že vše, co se z počátku jeví jako složité, není tak složité jako se na první pohled zdá. Umět zvládat náročné věci s pozitivním přístupem opravdu ve výsledku přinese ty dobré plody. A když jste to zvládli jednou, zvládnete to i vícekrát. Vaše smýšlení jak dělat věci správně ovlivňuje smýšlení několika vlivů, většinou smýšlení ostatních lidí. Navzájem se od sebe učíme. Děti od rodičů, rodiče od svých rodičů. Přinášíme k sobě to dobré, a na druhou stranou k sobě pouštíme i to zlé. To jsou všechny ty vlivy (dobro a zlo), které na sebe nabalujeme jak na sněhovou kouli. Časem zjistíme, že to šťavnaté ovoce jaksi schází, kde je ta radost, ta láska, ten úsměv na rtech. V tu chvílí je dobré se zastavit a říct si co děláte špatně, když nesklízíte to, co byste chtěli.

Zkuste si vypěstovat tu svou rostlinku

Celý život sbíráte zkušenosti, kterými pak obdarováváte ostatní, nebo je jimi ovlivňujete? Snažíte se dostat vaše názory ostatním a chcete, aby se jimi řídili. Mějte na paměti, že semínka, která se zasévají, rostou pomalu, a postupným opečováváním vyroste ta rostlinka, kterou jste vypěstovali. Proto nechte každého, ať si každý zasévá podle svého uvážení. Poskytněte mu radu, ale zasévání semínek nechte na něm.