Projeli jste Česko na kole? Hurá do Rakouska!

06.09.2015 11:43

Autor: Dana Drlíková

 

Rakousko je ideální zemí na sportovně strávenou dovolenou. Překrásná rakouská příroda a krajina je přímo předurčena k tomu být objevována. Ať už s batohem na zádech nebo ze sedla kola. Pokud se rozhodneme pro druhou možnost, čeká nás cyklistický ráj s plnými 10.000 km cyklotras, začínajících hned za hranicemi. Díky kvalitnímu asfaltu si na své přijdou milovníci silničních a trekových kol, ale díky pestrosti krajiny zkrátka nepřijdou ani vyznavači MTB.

Vzhledem k tomu, že naprostá většina cyklostezek je vedena mimo automobilový provoz nebo po vedlejších silnicích s minimálním provozem, je cykloturistika v Rakousku vhodná i pro rodiny s dětmi. Zkrátka, nabídka je tak pestrá, že si každý jistě vybere.

Podunajská cyklostezka (Donauradweg)

Asi nejznámější rakouskou cyklostezkou je Podunajská cyklostezka. Začíná v Pasově, malebném městečku těsně za hranicemi s Českem a končí ve Vídni, případně až v Hainburgu. Její celková trasa činí 325 km (resp. 434 km) a její základní charakteristikou je to, že vede téměř výhradně po rovině. Celkové převýšení trasy je cca 118 m, naprostá většina stezky vede po asfaltu mimo dopravní ruch. Je proto vhodná pro nenáročné cykloturisty a rodiny s dětmi. Největším lákadlem pro většinu lidí na této trase je pravděpodobně Vídeň. Obavy z toho, co si počnete s kolem ve velkém městě, budou brzy rozptýleny. Hlavní město s tak dokonalou sítí cyklostezek hned tak nenajdete. Kolo je zde mimo jiné i důležitým dopravním prostředkem pro spoustu místních občanů, kteří se na něm přepravují do práce, na nákupy apod.

Tauernská cyklostezka (Tauernradweg)

Tauernská cyklostezka je určena pro trošku náročnější cyklisty. Převýšení na celkové délce 310 km je přibližně 750 m. Místy nás tedy čeká mírné stoupání, ale zhruba 70 % trasy vede po asfaltových nefrekventovaných vedlejších silnicích. Uplatní se zde především trekkingová kola a na vedlejších stezkách i kola horská. Lákadlem na cyklotrase jsou zcela jistě Krimmelské vodopády, pro milovníky měst pak historický Salcburk.

Alpsko - jadranská cyklostezka (AlpeAdriaRadweg)

Pokud jste opravdu ctižádostivý cyklista a máte navíc dostatek času, můžete se pokusit přejet Alpy a podél břehů řek Salzach, GasteinerAche, Möll, Dráva a Gail se na kole dostat až do italského města Grado u Středozemního moře. Pokud vyrazíte od úpatí nejvyšší hory Rakouska Grossglockneru, čeká vás celkem 750 km s celkovým převýšením 2 842 m a sjezdem 2 417 m. Jde o dobře značenou středně náročnou trasu.

Trasy pro MTB

Pro skutečné dobrodruhy, milovníky MTB nebo prostě pro náročné bikery, jsou pak vhodné horské terény, kterých je v Rakousku nepřeberné množství. Jednou z nejkrásnějších je pak síť cyklotras v krajině Solné komory, jedné z nejhezčích částí rakouských Alp. Tato oblast je známá svými jezery a vápencovými horskými vrcholy. Z velké části vedou cyklostezky po trase dnes již legendárního závodu Salzkammergut Trophy. Trasy jsou kombinací asfaltu, šotoliny s překrásnými výhledy a technických lesních pasáží.

To byl jen krátký nástin možností cyklistiky v Rakousku. Podél většiny známých cyklostezek naleznete nepřeberné možnosti ubytování od soukromých apartmánů až po vyhlášené hotely. Společné mají zejména to, že majitelé jsou k hostům milí, ochotni vždy poradit a pomoci.