Pozitivní vliv četby na naši psychiku

17.01.2016 10:22

Autor: Magdalena Vašková

 

Čtení knížek je v dnešní přetechnizované době poněkud upozaděno.Působí ale blahodárně na dospělé i na děti, hraje velkou roli pro naši psychiku a rozvoj myšlení. Proto bychom na knížky neměli rozhodně zapomínat. Co s námi čtení dělá?

Seznámení s knihami v raném dětství

Je známo, že pokud se děti seznámí s knížkami již v útlém věku a rodiče je k nim vedou, většinou jim přijdou na chuť a inklinují k nim celý svůj život. Pro ty, které se s knížkami setkají až ve škole a rodiče je v četbě nepodporují, půjde pravděpodobně jen o nepříjemnou školní povinnost a to je velká škoda.

Předčítejte dětem!

Společné chvíle při čtení rodičů a dětí posílí citové a rodinné vazby. I dětem, které už jsou trochu starší a zvládnou si číst samy, je dobré občas předčítat. Navíc knihy a časopisy pomohou najít společné téma a umožní rodině trávit spolu čas hodnotněji.

Nechte se vtáhnout do jiného světa

Čtení je prospěšné z mnoha důvodů. Trénuje mozek, paměť a koncentraci. Díky příběhům z knih můžeme popustit uzdu naší fantazii a nechat se vtáhnout do jiného světa. Ani tak nezáleží na oblíbeném žánru nebo autorovi, důležité je, aby nás čtení bavilo a věnovali jsme se mu pravidelně.

Čtením trénujete mozek

Děti díky knížkám získávají první zkušenost se symbolickým ztvárněním reality, a to se týká i úplně prvních obrázkových knížek nebo leporel. Čtení je náročnější než zapnout televizi a zapojují se při něm různé části mozku. Ten je trénován mnohem více než u lidí, kterým četba nic neříká. Tento trénink pak zúročíme ve škole, v práci i v běžném životě.

Knihami proti stresu

Díky knihám se děti učí soustředit a prodlužuje se postupně doba, po kterou se koncentrují. Rozšiřují si slovní zásobu a zlepšují vyjadřovací schopnosti. Knihy rozšiřují slovní zásobu a rozvíjí kreativitu celoživotně, nejen v dětství! Dobrá knížka dokáže zlepšit náladu, dokonce až o 60% sníží hladinu stresu! Bylo prokázáno, že lidí, kteří pravidelně čtou, bývají empatičtější. Navíc neustále získávají nové informace z různých oblastí.