Nevěra a její živná půda

01.03.2015 19:36

Autor: Lenka Šlitrová

 

Proč vzniká nevěra? 
Nevěra! Situace, se kterou se v životě nesetká opravdu jen málokdo. Vyvstává proto otázka: proč se nevěra objevuje s takovou četností, že se o ní dá mluvit jako o globálním jevu postihujícím téměř každého z nás? Příčin a důvodů je zcela nepochybně velké množství, přesto však lze vysledovat určitý základ, který se rozvíjí v dalších stimulech k nevěře. Ve své prapříčině je nevěra spojena s všedností, nedostatkem podnětů a absencí nových zážitků. 

Monotónnost a nuda jako živná půda nevěry
Výše zmíněné charakteristiky mají společného jmenovatele, kterým je ve své podstatě nuda. Dříve či později se do vztahu dvou lidí začne pomalu, ale jistě vkrádat monotónnost. Zvyky páru se ustalují, na pořad dne se dostává víceméně stálý okruh aktivit, konverzace se točí kolem zavedených témat, nové zážitky se objevují zřídkakdy. Neutěšenou situaci mohou o to více prohlubovat konflikty a hádky, stres z pracovních či studijních povinností a mnoho dalších negativních aspektů. V tomto případě je dobré zbystřit, neboť živná půda pro nevěru je připravena, její podhoubí jen čeká na pokyn k růstu. 
Představme si pro ukázku malý příklad. Mějme pár, který spolu v jedné domácnosti žije již několik let. Bydlení mají zajištěné, oba pracují, děti nemají a ani o nich zatím neuvažují. Jejich vztah je dá se říci idylický, bez hádek a větších konfliktů. Díky poměrně velkému množství volného času ale postupně vyvstává problém. Vezměme si kupříkladu jejich způsob trávení večerů, který se ve svých variantách podobá jako vejce vejci: sledování televize, návštěva kina či setkání s přáteli v baru. Blíží se pátek a jeden z partnerů vznese dotaz: „Miláčku, co budeme dělat o víkendu?“ Odpovědi s nějakým návrhem a konstruktivním řešením se však obvykle nedočká, reakcí je pouhé pokrčení ramen. Jaký může po nějaké době vypadat reakce na vztah, ve kterém se nic neděje? Ano, odpověď se nabízí sama: nevěra.

Způsob úniku 
Nevěra může představovat určitý obranný mechanismus proti monotónnosti života 
a vztahu, který se začíná zajídat. Člověk touží po vzrušení, a to nejen erotickém. Ke spokojenosti potřebuje nové podněty, které by nám dovolovaly rozvíjet se a vychutnávat si život naplno. Míra této potřeby se pochopitelně u každého liší. Zatímco flegmatické povahy upřednostňují větší klid, stálost a po příliš častých změnách netouží, naproti tomu sangvinici jsou představitelé překypujícího elánu, touhy po aktivitě a nových zážitcích. Jak se říká, někdo tak jiný mak. Dá se ale říci, že určitou dávku novinek potřebuje každý. Nenajde-li člověk onu novost ve svém vztahu, pak logicky hledá jinde. K nevěře je pak odtud pouze a jenom malinký krůček, aniž by to vlastně člověk předem zamýšlel. 

Flirt na pracovišti
Pracovní prostředí se často nabízí jako semeniště nevěry. Náhodou se dáte do řeči s kolegou či kolegyní a nestačíte se divit, jak moc si spolu rozumíte. Dohodnete se tedy, že večer zaskočíte na skleničku a pořádně si popovídáte, zcela bez jakýchkoliv postranních úmyslů. Na setkání se těšíte jako malé dítě. Zde nacházíme onen zásadní moment: těšíte se, máte radost, něco se děje. Při setkání nezůstane u jedné skleničky, zábrany opadají a vy si svěřujete stále více a více intimnějších záležitostí. Nezřídka probíráte i své partnery, vzájemně si stěžujete na jejich špatné vlastnosti a zvyky. Jak vypadá konec večera? Myslím si, že mnoho lidí se v podobné situaci už někdy ocitlo. Byl to kolega nebo kolegyně z práce, bývalý spolužák či spolužačka, někdo ze společného okruhu vás a vašeho partnera, nebo i zcela cizí člověk. Následují výčitky, obavy z prozrazení nevěry. O svého partnera nechcete za žádnou cenu přijít, milujete ho, jen ta jiskra se ze vztahu vytratila. 

Jak překonat krizi?
Existuje jediné řešení, jak zažehnat krizi spojenou s nevěrou. Oheň ve vztahu musí hořet. Při jeho skomírání nebo vyhasnutí je třeba jej opět zažehnout. Ptáte se jakým způsobem? Ve filmu Rafťáci se pár pokoušející odstranit manželskou krizi vydal do míst svého seznámení s cílem zopakovat si ony krásné chvilky. Nevíte, co budete dělat o víkendu? Zajeďte si na výlet, kam jste jezdili v dobách počátku vašeho vztahu. Co je ale nejpodstatnější: je potřeba překonat lenost a začít žít aktivněji. Zkoušejte spolu nové sporty, choďte do kina, divadla, na procházky, jezděte na kole, stavějte puzzle, vařte spolu, přesazujte květiny….zkrátka dělejte cokoliv nového, plánujte, tvořte, hlavně se nenuďte. Metaforicky řečeno, ono totiž není vůbec dobré vědět, že každou neděli je k obědu kuře:-).
...