Když radost těla ovládne jarní únava

20.02.2015 14:06

Autor: Milena Pavlínová

Když se po chladných zimních měsících začnou dny pozvolna prodlužovat, probouzí se také naše těla k novému životu. Sílící světelné podněty povzbuzují látkovou výměnu a hormonální žlázy k větší aktivitě. Často za nimi pokulhává krevní oběh. Organismus reaguje na stálé kolísání teploty a tlaku vzduchu, střídavé podněty působí přímo na nervový systém a primární „radost těla“. Cévy se neustále rozšiřují a smršťují, což pro tělo představuje určitý stres, projevující se v podobě jarní únavy. Následky špatného přizpůsobování se novým podmínkám se projevují také:

·      v poruchách koncentrace,

·      v bolestech zad a kloubů,

·      v bolestech hlavy,

·      ve zhoršeném trávení a zažívacích potížích,

·      v malátnosti,

·      ve větší náchylnosti k infekcím.

Jak dostat jarní únavu na kolena

Proti všem výše uvedeným symptomům existuje účinný prostředek - hodně pobytu venku na čerstvém vzduchu. Pravidelná chůze, jogging, cyklistika, dlouhé procházky, které rozproudí krevní oběh a odbourají stresové hormony. Právě ony totiž vedou k přirozené únavě a stojí za špatným spánkovým rytmem. Je třeba rovněž dbát na zvýšený přísun ovoce a zeleniny, které zvýší tělesnou odolnost, pomohou odstranit depresivní rozladěnost, související právě s jarní únavou, a posílí imunitní systém. Zvýšený přísun ovoce a zeleniny společně s přípravky na hubnutí v akci vám také pomůže shodit nějaké to kilo.

Nacpěte se vitamíny a minerály

Je třeba nabídnout tělu zvýšenou potřebu vitamínu C a skupiny vitamínů B, jakož i minerálních látek (vápníku, železa a hořčíku), a to pomocí potravinových doplňků na přírodní bázi. Pouze ty povedou k obnově zdraví a vitality vašeho organismu. Nezapomeňte ani na byliny bohaté na vitamíny, které působí blahodárně na látkovou výměnu a které jsou prevencí a léčbou.

Jaro - čas obnovy

Tento fakt platí pro vůně barvy, ale také pro nás lidi, pro naše city a nové cíle. Vzhledem k tomu, že jaro zde bude než se nadějeme, přivítejme ho nezaskočeni a v plné síle. Pohybujte se proto již nyní co nejvíce ve volné přírodě a popusťte uzdu svým pocitům. Pouze připraveni a nevláčeni jarní únavou se budete moci kochat zářivou krásou rašícího života, probouzet své smysly a dýchat z plných plic. I taková může být radost těla