Jak se opálit snadno a bez rizika?

04.08.2014 12:33

Autor: Martina Richterová

 

Léto je v plném proudu a prožíváme tropické dny plné sluníčka a koupání. K létu samozřejmě patří také opalování, nicméně to se stalo pro mnohé z nás doslova strašákem. Zejména v posledních letech stále častěji slyšíme o rakovině kůže, ke které velkou mírou přispívá právě sluneční záření. Na druhou stranu je také pravda, že opálená pokožka vypadá mnohem lépe a také zdravě. Proto je velice důležité přistupovat k opalování zodpovědně. Pokud se spálíte, místo hnědé a zdravé pokožky budete mít puchýře a nakonec se pokožka sloupe. Jak tedy na to?

I chráněná pokožka se může opálit

Pokud se rozhodnete opalovat a nechcete „bránit“ slunečním paprskům vysokým UV faktory, pak rozhodně čtěte dál. Aplikace kvalitních krémů pokožku chrání a dopad slunečního záření „zmírní“, nicméně i přesto se budete opalovat, ale zdravě. Proto se alespoň 20 minut před sluněním namažte kvalitním krémem (koupeným nejlépe z lékárny).

Obecně se doporučuje mazat se přiměřeně vysokým UV faktorem podle typu pokožky a také destinace. Pokud se relativně dobře opalujete a jste v České republice, pak vám stačí UV faktor 10 – 20. U světlejších typů raději 30. Nicméně u dětí a při pobytu u moře vždy volte ten nejvyšší a nejbezpečnější faktor 50.

Jak podpořit opálení?

Existují však triky, kterými lze opálení pokožky podpořit a navíc zdravou formou. Zkuste pít mrkvovou šťávu nebo jíst často mrkev. Mrkev totiž obsahuje beta-karoten, který chrání před spáleninami a dodá pokožce zdravou barvu. Stejně jako mrkev udělají dobrou službu také rajčata. Ty obsahují takzvaný lykopen, který chrání kůži před ultrafialovými paprsky. Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky solária, pak v létě jej raději vynechejte. Kombinace slunečních paprsků a solária je velice nezdravá a může být i nebezpečná.

Sluníčko si dávkujte hezky postupně. Nejprve se opalujte jen krátce, a jakmile pokožka lehce zhnědne, můžete pomalu pobyt na slunci prodlužovat. Ale nepřežeňte to. Nezapomeňte však, že nejkrásnější opálení získáte jedině u moře.

A poslední rada na závěr je spíše praktická. V době intenzivního slunečního záření potřebuje ochranu nejen vaše pokožka, ale také rty a vlasy. Kupujte si balzámy na rty s UV filtry a na vlasy používejte speciální kosmetiku určenou pro vlasy vystavené slunci. Při delším pobytu na slunci noste pokrývku hlavy.