Jak pomoci zvířatům překonat horké dny

12.06.2014 18:01

Autor: Magda Vašková

 

I naši domácí mazlíčci trpí horkem. Snášejí obecně lépe chlad, než vedra. Doma chovaná zvířata, s výjimkou plazů a některých exotických ptáků, mají jiné nároky na tepelnou pohodu, než lidé. Při teplotách, kdy my už přitápíme, je jim nejlépe. Teplota v pokoji kolem 22°C je pro ně již téměř saunou. Logicky jim tedy musíme poskytnout co nejlepší podmínky, aby horké dny spolu s námi co nejlépe překonali.

Samozřejmostí je dostatek vody k pití, místo ve stínu, kde se mohou schovat, a zajištění dostatečného větrání. Nenechávejte klece, terária nebo akvária na slunci nebo blízko okna, malým domácím mazlíčkům hrozí přehřátí, stejně jako psům nebo kočkám. Pro svá zvířátka vyhledejte místo, které jim poskytuje co největší teplotní pohodu, a kde nemusí vynakládat energii na ochlazení, nebo naopak zahřátí.

Venčení v rozumnou denní dobu

Svého pejska venčete nejlépe brzo ráno a pak k večeru. A co je důležité, pokud už vyjdete ven v parnu, vybírejte cestu stínem, na rozpáleném chodníku nebo cestě hrozí popálení tlapek. Obzvláště velká plemena jsou k přehřátí velice náchylná a potřebují mít své místo (závětří, chodba), kde se mohou zchladit. Pozor na přímé slunce. Pokud zvíře vystavíme déle než hodinu přímému slunci, hrozí úpal, úžeh, dehydratace, kolaps a přehřátí.

Nenechávejte zvířata v autě!

Samostatnou kapitolou jsou zaparkovaná auta se zvířaty uvnitř. Podobně fungují i prosklené balkony. Nemělo by se to rozhodně stát! Následky bývají fatální. Teplota zde roste závratnou rychlostí, a během několika minut až desítek minut zde může dosáhnout až 50 stupňů Celsia!!

Nechat přiotevřené okýnko nestačí. Zkuste si do auta sednout, a vydržet zde určitou dobu, s přivřeným okýnkem. Budete toužit okýnko vyrazit a dostat se ven, stejně, jako to pocítí i váš pes nebo kočka. Situace, kdy nebohému zvířeti v poslední chvíli pomůže přivolaná policie, stále přibývá. Bohužel, někdy je na pomoc už příliš pozdě.

První pomoc při přehřátí

Pokud je vašemu domácímu mazlíčkovi velké horko, můžete mu ochladit packy, umístit ho do stínu a dát dostatek odražené vody k pití. Pokud dojde k přehřátí (hypertermii), můžete se pokusit o chladivé zábaly v krátkých intervalech, ke snížení tělesné teploty. Možné jsou u větších zvířat i studené obklady přikládané na oblasti zátylku a velké cévy na končetinách. Pokud se zvíře rychle nezmátoří, urychleně vyhledejte veterináře.

A pamatujte: pokud necháte zvíře trpět v horku, vystavujete se nebezpečí postihu za přestupek, ať už úmyslný nebo neúmyslný, či dokonce trestný čin týrání zvířat.