Investiční stříbro získává na popularitě

18.04.2014 08:51

Autor: Martin Doležel

 

Produkční i investiční stříbro je drahým kovem, který má v dlouhodobějším měřítku poslední doby zhruba hodnotu 1:50, pokud ho srovnáváme se zlatem. Je tedy mnohem levnější, ale právě toto by se mohlo stát důvodem, proč si zakoupíte nějakou tu cihličku, minci, upomínkovou plaketu, nebo cokoliv stříbrného.

Investovat do stříbra se vyplatí a dokonce již se začíná hovořit o tom, že jeho cenový poměr vůči zlatu se musí snižovat a vracet se tak k původním hodnotám, které činily kupříkladu 1:17, což je skutečný poměr zásob těchto dvou významných drahých kovů v přírodě.

Zlato nebo stříbro?

Je tedy lepší investovat do zlata nebo raději zvolit investiční stříbro? Obě možnosti přináší své výhody a také nevýhody, pokud bychom se zastavili u výhod investice do stříbrných komodit, musíme zmínit především jistou návratnost a také větší pohyblivost cen na trhu, umožňující rychlejší zisky, ale pochopitelně také ztráty. Zde tedy nacházíme první možnou nevýhodu, ta se ovšem týká spíše krátkodobých vkladů.

Předpokládá se rovněž, že zásoby zlata budou vyčerpány paradoxně později, než zásoby stříbra, které se tak stane více nedostupným zbožím, čímž pochopitelně také poroste jeho cena a vaše zisky. Spotřeba stříbra je mnohem vyšší v praxi, například ve vojenství, což je také spojeno s menší recyklací. V důsledku úbytku stříbra bude stoupat jeho zhodnocení vzhledem ke zlatu, to je nesporné.

Komodity budoucnosti

Ovšem pozor, je zde také jedno velké mínus investičního stříbra, a to nutnost platit u něj DPH, což se u zlata nemusí. Již se ale začíná diskutovat o jisté nápravě a v budoucnu je očekávané oproštění od této daně- další z důvodů, proč investovat do stříbra a ne do zlata.

Zlato a stříbro jsou bezesporu investičními komoditami současnosti i budoucnosti a je také věcí vlastního postoje a životního stylu, který z těchto ryzích přírodních kovů máte raději.