In-line a Labská stezka

05.07.2015 16:45

Autor: Kateřina Vašková

 

A je to tady, konečně se zase opráší celou zimu zahálející kolečkové brusle. Kdo zná a ví, jistě pochopí. Bez In-line sportu se nedá žít. Jestli patříte také mezi milovníky léta, tepla, sluníčka a sezóny letních sportů, mezi ty, kteří netrpělivě odtrhávají kalendář a snaží se zkrátit si zimní vlhké, mrazivé a nekonečné měsíce, jste tu správně. Jakmile ale přichází březen, meze pomalu ožívají, slézají poslední zbytky špinavého a rozbředlého sněhu, začíná být dobře. Je to signál toho, že jaro je blízko, je to cítit nejen ve vzduchu, ale hlavně ve všech kolem nás, kteří už netrpělivě vyhlížejí první hladivé paprsky jarního sluníčka a nemohou se dočkat voňavého jarního vzduchu a melancholických letních rán.

Jaro je tu, bruslaři šílí

A je to tu, rok se s rokem sešel a sezóna je tady. Stezky, trasy, okruhy, všemožné dráhy ožívají davy cyklistů, chodců, maminek s kočárky, dětmi na koloběžkách a dětských kolech, která se nedají přeslechnout ani z několikasetmetrové dálky, protože jsou ověnčena různými cingrlátky a ozdůbkami vydávajícími rozmanité zvuky, mnohdy až přespříliš slyšitelnými. A toto období přeje taktéž bruslařům, chcete li in-line sportu. Vyčistit ložiska, utáhnout kolečka, vyměnit tkaničky, vyčistit kolečkové brusle, nasadit chrániče, pro méně odvážné pevně zapnout helmu a vyráží se.

Labská stezka

Pokud je řeč o trasách ideálních pro milovníky tohoto pro tělo i mysl prospěšného sportu jmenujme dráhy jako je Labská stezka, tedy Nymburk – Poděbrady a zpět. Trasu je nejlépe započít v Nymburce od hotelu Ostrov. Celá trasa vede podél Labe, takže prostředí a příroda jsou neodolatelnou podívanou pro zpříjemněné jízdy. Cestou si můžete udělat malou občerstvovací zastávku v Kovansku, kde Vám jistě jedno až dvě vychlazená pivečka dodají energii na další sportovní výkony. Pokračuje se dále směr Poděbrady po celkem kvalitním asfaltu. Sem tam se sice vyskytne malá prasklinka či hrbolek, ale jistě tyto drobné nedostatky stezce odpustíte, protože jakmile se rozhlédnete, pohled, který se Vám naskytne, přebije veškerá negativa a veškeré dosavadní pochyby.

Když zvednete hlavu, uvidíte přímo před sebou poděbradský hrad, bude Vás míjet poděbradský parník a celková atmosféra královského města Vás naprosto pohltí. Jakmile se dosytnosti nabažíte atmosféry této polabské krajiny, máte dvě možnosti. Pokračovat v jízdě směrem na soutok Labe a Cidliny nebo se vrátit zpět do Nymburka po druhém břehu malebné řeky Labe. Pro rodiny s dětmi je tato vzdálenost jistě dostačujícím a plně vyčerpávajícím výletem, ale pro ty otrlejší bruslaře je pokračování labské stezky pekelnou výzvou, kterou je třeba pokořit.

Proč bruslit, aneb nikdy není pozdě začít

In-liny se doporučují lidem každého věku, všech rozměrů a proporcí, protože jsou velmi prospěšné nejen na těle, ale i na duchu. Tento typ pohybu je ku prospěchu celému našemu organismu a nejen, že si formujeme naše po zimě zatuhlé a nehezkou vrstvou tuku obalené postavičky, ale také si při projížďce na bruslích jarní či letní krajinou kolem nás utřídíme myšlenky, uklidníme hlavu a mysl a načerpáme pozitivní energii do dnes tolik uspěchaného a rychlostí světla běžícího života. Tak šťastnou jízdu a málo pádů.