Cítíte se osaměle? Pořiďte si zvířátko...

30.08.2017 12:26

Autor: Katynka Agosto

 

Mnoho lidí přemýšlí nad pořízením domácího mazlíčka. Nejběžnější u nás jsou samozřejmě psi, které vlastní 38% obyvatel. Hned za nimi se drží kočky, které jsou ve 26% českých domácností. ČR je dokonce na vrcholu evropské tabulky v počtu domácího zvířete na 1 obyvatele. Ale člověk si musí opravdu do detailu promyslet, jaká úskalí takové chování zvířátka přináší.
U psů a koček je to zřejmé. Jsou to mazlíčci v pravém slova smyslu. Mazlit se s nimi je nutnost, resp. kočky i psi fyzický kontakt vyžadují. Je to ale zároveň časově náročný koníček. Majitel s tím musí počítat, protože venčení, hraní, česání, měl by se jim věnovat i několik hodin denně. Z pohledu finančního rozpočtu, jsou jedni z těch nejdražších. Veterina, krmivo, pamlsky, hračky, vybavení, úprava srsti a poplatky městu nevyjímaje. Jen za veterináře utratí v ČR majitelé ročně kolem 2 miliard Kč. Na druhou stranu jsou to ti mazlíčci, kteří Váš život naplní beze zbytku. Milují Vás, vyjadřují nezištně svou lásku, jsou na Vás naprosto závislí a jsou oddaní a hlavně jsou velmi inteligentní. Pořizovací náklady nejsou nijak vysoké, běžně jsou štěňátka a koťátka k sehnání zdarma, pokud samozřejmě nechceme šlechtěné plemeno nebo psa s významnou minulostí. Tam už se částky mohou pohybovat i v desetitisících.
Dalšími běžnými zvířátky v domácnostech se v poslední době stali králíčci, morčata a křečci. Tam je to s inteligencí sice na štíru, nicméně jako mazlíčci se zařadit mohou. Pomazlit se s nimi můžeme, i když pár kousanců a škrábnutí utrpěl zřejmě každý majitel. Ale zvyknou si a dají se ochočit, někteří i slyší na jméno a přiběhnou na zavolání. Není třeba je venčit, ale čistit pelíšek, udržovat srst  a veterinární péče je zde také nutnost. Nicméně, když se zdržíte v práci, vydrží, nevadí jim, že přijdete domů pozdě, nepotřebují denní fyzický kontakt a péči. Finančně a časově celkem nenáročný chov. Za cenu toho, že neprojevují tolik lásky.
14% obyvatel ČR chová rybičky. Zdánlivě nenáročné.  Jenže v to se mnozí neznalí mýlí. U rybiček jsou nejen vysoké pořizovací náklady a po koupi akvárka, všech přípravků na úpravu vody, rostlinek, filtrů a všeho možného Vás čeká mnoho práce. Denně je třeba čistit zbytky potravy, či nánosy nečistot na dně, popř.uhynulé rostlinky. Každý týden je třeba tzv.odkalit akvárium, vyčistit zbytky řas a zastřihnout květiny. Po každých 10ti dnech je třeba vyčistit filtr. Celé akvárium není dobré čistit často,  protože tím zničíte vytvořený ekosystém a bakterie. Mezi mazlíčky bych rybičky rozhodně neřadila. Emoce nevyjadřují, mazlit se s rybou je v podstatě nemožné.
Zbývá možnost pořízení tzv.exotických či netypických zvířat, jako je želva, leguán, chameleon, lasička či například fretka. Zde je nutnost mít odborné znalosti nebo vědět předem, co které zvíře přesně potřebuje a vyžaduje. Samozřejmě, lze si pořídit takovéhoto mazlíčka i bez předchozích zkušeností. Ovšem je nutnost se na to předem perfektně připravit a nastudovat v odborné literatuře.
Když to shrnu, do našich domácností si můžeme pořídit jakékoliv zvířátko. Avšak je nutné si uvědomit, kolik času, energie a emocí můžeme nebo chceme do tohoto "projektu" vložit. Pokud se člověk cítí sám, potěší ho, když na něj doma čeká někdo, kdo ho potřebuje. Je příjemné nevracet se do prázdného bytu. Jenže na druhou stranu, je to obrovská zodpovědnost. Mazlíček přináší do Vašeho života denodenní radost, ale samozřejmě i starost. Už nejednáte jen za sebe, ale musíte se vždy postarat v první řadě i o něj. Resp.mělo by to tak být v každém případě, i když, což je smutné, se tak často neděje.
Tak mnoho štěstí při výběru toho správného mazlíčka pro Vás. Přemýšlejte, čtěte, navštěvujte obchody se zvířaty. Pokud byste měli možnost, půjčte si na den dva nějaké to zvířátko od známých. Nebo s nimi v rámci možností prožijte pár dní, abyste si uměli představit, co takový chov domácího mazlíčka obnáší. V každém případě je to obohacení života o spoustu lásky, zážitků, situací, které pomáhají zpestřit a naplnit Vaše chvíle.
S láskou Katynka A. ♥