Blanes- vstupte do Costa Bravy

07.10.2014 10:52

Autor: Martin Doležel

Prázdniny jsou dávnou za námi, doba dovolených nenávratně minula a všichni jsme plni zážitků a vzpomínek na krásná místa, která jsme navštívili. V mém případě to bylo malebné městečko Blanes, ve kterém jsem s rodinou a přáteli strávil 14 dní výtečného relaxu, ale také aktivního vyžití. A možností, co tady dělat je opravdu hodně.

Portál

Z geografického hlediska je španělské město Blanes význačné svým vstupním portálem, který otevírá pobřeží Costa Brava a pokračuje dále na města jako Tossa de Mar nebo Lloret de Mar, končící až u francouzských hranic. Právě francouzskou kulturou jsou velmi výrazně ovlivněni místní obyvatelé, Katalánci. Je to znát již z jejich jazyka, jenž má výrazný francouzský přízvuk.

Sa Palomera

Hned za portálem dominuje skála Sa Palomera, která je skutečným přírodním bodem, kde začíná Costa Brava. Portál je přece jen vytvořený lidmi, jedná se o masivní dřevěnou bránu, kterou můžete projít právě směrem k této turisty hojně navštěvované skále. Díky schůdkům se na ni dá snadno vylézt a shora si pak můžete vychutnat celé město Blanes, společně s jeho poměrně velkým přístavem.

Do tohoto přístavu proudí nejen davy turistů, ale vždy k večeru se také vrací rybářské čluny a lodě se svými úlovky. Pokaždé se koná rybí burza, která rozhodně stojí za navštívení. Kromě ryb všech druhů zde dostanete také krevety, kraby nebo chobotnice.

Pokud se budete dále rozhlížet ze slavné skály Sa Palomera, váš zrak musí spočinout na hoře, která tvoří výrazné panorama nad přístavem. Nachází se na ní nejen velmi zajímavá vyhlídka na značný pás Costa Bravy, ale také věhlasná botanická zahrada.

Botanická zahrada v Blanes

Je nádherná, dech beroucí a rozmanitá. Botanická zahrada v Blanes nabídne turistům kromě místních rostlinných druhů a endemitů také výběr dřevin, křovin i bylin z celého světa, z jednotlivých teplotních pásů. Procházku provází mísící se vůně exotiky a všudypřítomné rostliny, které jsou pro vás často naprostou novinkou.

Z Blanes můžete vycestovat do Tossy se svým hradem, nebo rovnou do nedaleké Barcelony, podnikat výlety na lodi do okolních letovisek.

Pokud hledáte sportovní vyžití, tak je zde opravdu vše. Od paraglidingu, přes skútry až po šlapadla a čluny. Kolem pláže jsou dokonce sportoviště a jakési přírodní posilovny zdarma.

Krásné pláže, skvělé služby

Pláže jsou zde krásné, doplněné častými skalisky, písek je středně hrubý, tedy ideální. Není ani příliš sypký, ani otravně pichlavý. Co je velikou výhodou místních pláží, to jsou bezesporu všudypřítomné sprchy, a to zdarma.

Také další městské služby jsou vynikající, zdejší policie hlídá pořádek a zároveň je nenápadná. Pokud rádi nakupujete, tak si tu opravdu užijete. Po celé široké promenádě jsou stánky, když pak zamíříte do centra, najdete přímo záplavu obchodů a krámků s čímkoliv.

Blanes je krásné město, které žije svou úchvatnou přírodou a také turistickým ruchem. Najdete zde tichá místa pro odpočinek i rušné uličky kypící životem.