A přece létá

26.07.2015 12:42

Autor: Anoli

 
Čmelák - jeden z obyvatel podzemí
Většina lidí určitě zná čmeláka. Je to takový větší létající hmyz velice podobný včelám s kterými je příbuzný. Má jemný kožíšek různých barev, od pruhované až do černé barvy. Náš Český čmelák je žlutočerný. Na celém světe se jich vyskytuje na 250 druhů. Stejně jako včely se živí nektarem a pylem, který shromažďují většinou v opuštěných zemních dutinách jako potravu pro svoje larvy a stavbu buněk pro mladé čmeláky.
Hodně lidí se čmeláků bojí, ale není čeho. Čmelák nikdy nenapadá úmyslně. Má také žihadlo a stejně jako včela umí bodnout. Na rozdíl od včely však může čmelák bodnout opakovaně. Což je o to více bolestivé. Samička čmeláka přežívá zimu v zemní komůrce a brzy na jaře vylétá ven aby obnovila svoji životní sílu a mohla dát život dalším potomkům svého rodu. Páření proběhlo již minulé léto a nyní je čas na vlastní potomky.
Jako první se líhnou dělnice pak nové samičky a samečci. Samičky i samečci vylétají z hnízda a hledají si mladé protějšky ke spáření. Oplodněné samičky se ještě vracejí do hnízda pro výživný med a pak si hledají nové podzemní dutiny pro zimní spánek. Samečci s příchodem zimy umírají. Stará matka také. Nakonec i celé hnízdo s dělnicemi. Je to trochu smutné. Nebojte se celý cyklus se s příchodem jara znovu opakuje. 
Využití čmeláků
U nás i v různých koutech světa se čmeláci většinou chovají pro opylování na zahradách. Můžete si koupit buď jen matku čmeláka nebo celý roj pro Vaši zahradu. Prodávají se také krásné, malé dřevěné nebo plastové úly. Nebo si je můžete koupit jen tak pro zachování rodu čmeláků.
Čmeláci se v pár zemích chovají také pro jídlo. V Jižní Americe se jedí se buď živí jako pochoutka nebo se z nich vyrábí víno. V Indii se zase připravují smažení s různými kořeněnými omáčkami. Tak tohle já zrovna nemusím ale jiný kraj – jiný mrav.